Biografie

Mijn naam is William Rensen en daardoor is mijn naamheilige St.-Willibrord. Vandaar de naam van mijn iconenatelier.
In mijn jeugd heb ik vooral getekend, tijdens mijn middelbare schooltijd zijn een aantal van mijn tekeningen "tentoongesteld" in de gangen van mijn middelbare school.

De fascinatie voor iconen is ontstaan tijdens een bezoek aan het oecumenisch klooster in Taizé, Frankrijk. In dat klooster worden iconen bij het dagelijks gebed betrokken. Daar heb ik ook een aantal iconen gekocht. Bij thuiskomst ben ik op zoek gegaan naar een leraar icoonschilderen maar ik vond niemand die op tijden les gaf dat ik vrij was.
Eind 2003 ben ik weer op zoek gegaan naar iemand die mij het icoonschilderen kon leren. Nu vond ik wel iemand, Jessica Heijkoop in Deventer. Jessica Heijkoop is een algemeen kunstenares en bij haar ben ik begin 2004 begonnen met mijn eerste cursus. Zij schildert in de Russische traditie. Ten tijde van deze cursus was er in het museum Catharijneconvent te Utrecht een iconententoonstelling naar aanleiding van een schenking die zij ontvangen hadden. Tijdens die tentoonstelling verzorgde Jan Verdonk, professioneel icoonschilder in de Griekse traditie, workshops.
Ik heb mij voor één van zijn workshops ingeschreven en het resultaat dat ik bereikte vond ik mooier dan het resultaat dat ik bereikte bij Jessica Heijkoop met de Russische traditie. Zodoende ben ik eind september 2004 begonnen bij Jan Verdonk die net een cursus begon in Utrecht.
Bij Jan Verdonk heb ik meer geleerd over iconen in het algemeen, het kleurgebruik en compositie van iconen in de Griekse traditie en met name in de Kretenzische School.
Via cursussen en workshops heb ik me verder verdiept in de oude manier van vergulden, het zogenaamde poliment- of bolusvergulding.

 

Tentoonstellingen

2005 groepstentoonstelling "Meesters en leerlingen uit ons iconenatelier"
Koogerkerk te Zuid-Scharwoude
2007 groepstentoonstelling "Hemelse Pracht"
Nicolaaskerk te Utrecht
2009 groepstentoonstelling "Vensters op het Eeuwige"
H.M. Maria Koninginkerk te Deventer
ter gelegenheid van het 50 jaar bestaan van de kerk en geloofsgemeenschap
2011 solotentoonstelling binnen de expositie van kunstenaarsgroep 'Art Blanche'
Dokzuid te Apeldoorn